آیا تاکنون با مفهوم “کد پوششی” آشنا بودهاید؟ آیا میدانید چه معنایی به فارسی برای “Dress Code” وجود دارد؟ پس از انقلاب صنعتی، به دلیل تخصصی شدن شغلها، رعایت قوانین پوشش در جامعه به عموم مردم رایج شد. البته اگر بخواهیم به تاریخچه کد پوششی بپردازیم، باید به قرون گذشته برویم و از زمانی صحبت کنیم که طبقات مختلف جامعه برای نشان دادن جایگاه و پایگاه اجتماعی خود، لباسهای خاصی را به تن میکردند. لذا، کد پوشش در واقع مجموعهای از قوانین نوشتاری یا غیر نوشتاری در جامعه بود که بر اساس آن، افراد مجاز به انتخاب نوع لباسی که در مراسم و موقعیتهای مختلف بپوشند می بودند. عواملی که استایل پوششی افراد را تعیین میکنند، به عوامل متعددی وابسته است. در این مقاله، قصد داریم درباره این موضوع بحث کنیم. با ما همراه باشید.
درس کد چیست؟
در جوامع بشری، آداب و رسوم، عرف اجتماعی، دیدگاه سیاسی، مذهب و ایده ها نقش تعیین کنندهای در ایجاد انواع کد های پوششی دارند. به عنوان مثال، در روز عروسی خود، عروس هندی لباس قرمز میپوشد؛ زیرا بر اساس باورهای مردم هند، این رنگ نماد تعهد و باروری است. در بسیاری از فرهنگها، از جمله فرهنگ ما، رنگ سفید به عنوان نماد معصومیت و پاکدامنی در لباسها استفاده میشود.
اما داستان کد پوششی به این مسائل ساده ختم نمیشود. در گذشته، کد پوششی در واقع نشاندهنده مسایل مختلف دیگری نیز بود. به عنوان مثال، افراد از طبقه مرفه سعی میکردند با استفاده از نوعی پوشش، خود را از سایر افراد تمایز دهند. این مسئله در جامعه آمریکا نیز وجود داشت. قوانین پوشش در آمریکا به گونهای بود که حتی در پوشیدن لباسهای روزمره هم تفاوتهای زیادی وجود داشت؛ زیرا اعضای جامعه متعلق به طبقات مختلفی بودند. امروزه نیز تفاوتهای پوششی در همه جا مشاهده میشود، اما طبقات مرفه جامعه بدون شک پوششی متفاوت با طبقه متوسط دارند.
آنچه دنیای مدرن را از زمان برده داری متمایز میکند، بیشتر تفاوت در مکان هایی است که افراد در آنها حضور دارند. به عنوان مثال، قوانین و مقررات خاصی در نواحی ساحلی وجود دارد و استفاده از لباسهای مناسب برای شنا الزامی است.
همچنین، دنیای اسلام نیز قوانین و مقررات خاص و به نسبت سخت گیرانه ای دارد. به عنوان مثال، در برخی مکانها، برای بانوان حجاب کامل الزامی است، به گونهای که حتی در مقابل پسری که سن بلوغ را رد کرده، باید حجاب را حفظ کنند.
معنای لغوی Dress Code چیست؟
در دیکشنری کمبریج، این لغت به این صورت تعریف شده است: مجموعهای از قوانین و مقررات مربوط به نحوه پوشیدن در موقعیتهای مختلف. به عنوان مثال، در مدارس، دانش آموزان مجاز نیستند از شلوار لگ به عنوان فرم لباس استفاده کنند. (البته این کد پوششی غیر رسمی است.)
چند نوع کد پوششی در دنیا وجود دارد؟
در دنیا، مجموعههای گستردهای از کد های پوششی وجود دارند که حتی اگر خودمان آگاه نباشیم، همچنان از آنها استفاده میکنیم. به عنوان مثال، در مراسمات مهمانی، بسیاری از مردان با بلوز مردانه از پاپیون به رنگ سفید یا مشکی برای شرکت در آنها استفاده میکنند. این کد پوششی را میتوان در مراسمات مختلفی مانند مراسم اسکار یا گلدن گلوب به طور فراوان مشاهده کرد. در ادامه، به تعدادی از کد های پوششی مشهور اشاره خواهیم کرد.
کژوال
کد پوششی کژوال به این معنی است که لباسهای انتخابی، ظاهری غیررسمی دارند اما همچنان محترمانه و شیک میباشند. این استایل عموماً در محیطهای کاری غیررسمی استفاده میشود. افراد در این سبک اغلب اقدام به ترکیب استایلهای مختلف با یکدیگر میکنند. به طور معمول، آقایان از بسته کردن کراوات خودداری میکنند و بانوان نیز از لباس راحتی زنانه را انتخاب میکنند.
اداری
کد پوششی اداری اهمیت بسیار ویژهای دارد زیرا در بسیاری از حوزه های شغلی، ظاهر فرد به شدت تأثیرگذار است. استایل پوششی افراد در مراکز بیزینسی بسیاری، نشانگر اعتماد بنفش بودن و اگر فرد حرفهای به درستی لباس نپوشاند، ممکن است توسط دیگران نادیده گرفته شود. در چنین محیطی، آقایان معمولاً از کت و شلوار در رنگهای خاکستری، مشکی و سرمهای استفاده میکنند، و بانوان نیز کت زنانه، دامن و کفش با پاشنه بلند را انتخاب میکنند.
کوکتل
این مدل لباس بیشتر برای مهمانیهای شبانه یا جشن ولنتاین مناسب است. این لباس به طور خاص متمایز کننده نیست، اما جذابیت خاص خود را دارد. در انتخاب این مدل لباس، باید به فصل سال و جنس پارچه آن توجه کرد.
نیمه رسمی
این کد پوششی برای دورهمیهای دوستانه و صمیمی مناسب است. در این نوع موقعیتها، میتوان از انواع مختلفی از سبکهای لباس استفاده کرد. عنصر اصلی در این کد، راحتی لباس است. شومیز، تیشرت و شلوار کتان از جمله انواع پوششهای این سبک هستند.
مجلسی
این استایل به خصوص برای مهمانیها و مجالس خاص طراحی شده است و فرصتی برای خلاقیت در انتخاب رنگ، جنس و مدل لباس وجود دارد. آقایان معمولاً از کت و شلوار مجلسی استفاده میکنند و از کراوات و پاپیون نیز استفاده میکنند. بانوان نیز لباس مجلسی شیک و منحصر به فردی را انتخاب میکنند که با شکوه و جذابیت بالایی همراه است. اکسسوریها، طلا و آرایش چهره و مو باید با لباس متناسب باشند.
چرا باید قوانین مربوط به درس کد را رعایت کنیم؟
پوشش هر فرد نمایانگر نظام باور و اعتقادات او است. در بسیاری از شرایط، با دیدن نحوه پوشش افراد در جامعه، میتوان به شناخت کلی رسید. همچنین، همرنگ و همسو بودن با اکثریت افراد در جامعه، نشانگر رعایت هنجارهای اجتماعی است. رعایت درس کدها به ما آموزش میدهد که در موقعیتهای مختلف با چه استایلی باید ظاهر شویم. اگر از طراحان مد و فشن بپرسیم که چرا باید این کدها را رعایت کنیم، احتمالاً پاسخ خواهند داد که عدم رعایت درس کدها میتواند باعث ایجاد حس طرد شدگی در دیگران شود.
درس کدها به ما آموزش میدهند که در جشن تولد یا مراسم ختم از چه معیارهایی استفاده کنیم. به عنوان مثال، پوشیدن رنگ مشکی نماد حزن و اندوه اطرافیان به خاطر مصیبتی است که رخ داده است.
آیا تمامی قوانین مربوط به کد درس ها رعایت شده است؟
فرهنگ به طور مداوم در حال تغییر است و با تغییر شرایط، میتوان قوانین اجتماعی را نیز تغییر داد. شاید این سوال برای شما هم پیش آمده باشد که آیا کسی وجود دارد که در این زمینه تابو شکنی کرده باشد؟ پاسخ به این سوال مثبت است. همانطور که پیش تر گفتیم، رعایت اصول و قوانین در موقعیتهای مختلف بسیار مهم است. به عنوان مثال، در عروسیهای سلطنتی یا جشنواره هایی مانند کن، قوانین سختی درباره کد های لباس وجود دارند.
به عنوان مثال، در جشنواره کن، تمامی بانوان ملزم به پوشیدن کفشهای با پاشنه بلند هستند، اما بازیگر معروف هالیوودی، کریستن استوارت، با اقدامی جالب، کفشهای خود را درآورد و به نوعی اعتراض خود را نشان داد.
در مناطق دیگر جهان نیز افراد در حال تلاش برای شکستن تابوهای جنسیتی هستند. آنها به عقیده خود معتقدند که نگاه جنسیتی به لباس باید کنار گذاشته شود. این جنبش به نام فراجنسیتی یا “یونی سکس” شناخته میشود. اولین نشانههای این جنبش برای دستیابی به برابری زن و مرد بود. زیرا زنان در تلاش بودند تا با استفاده از سبک پوشش مردانه در محل کار خود، تاثیرگذاری بیشتری داشته باشند.