یکی از مهمترین مسائل در نظر بانوان عزیز وضعیت اتو پذیر بودن پارچه مورد استفاده در لباس میباشد. چراکه هر اندازه اتو پذیری یک لباس راحتتر انجام پذیرد و استایل جذاب، منظم و شیکتری را برای شما عزیزان به ارمغان خواهد آورد. بر این اساس این واقعیت غیر قابل انکار است که اطلاع از انواع پارچه ضد چروک کمک شایانی به این دغدغه شما بانوان عزیز خواهد کرد. لذا در این مقاله ست و مد قصد دارد لیست پارچه هایی که چروک نمی شوند، را به شما معرفی نماید. پس تا انتهای مقاله با ما همراه باشید.
پارچه ضد چروک چیست؟
به طور کلی پارچه هایی که در اثر فناوری های روز بافت کششی و مقاوم در برابر چین خوردگی دارند، ضد چروک هستند. این پارچه ها در صورت هر گونه استفاده، تا شدگی ، شستن و … جمع نمی شوند و به خود ظاهری چروک نمی گیرند.
تاریخچه پارچه های ضد چروک
در قرن بیستم در حرفه طراحی و مد ارائه راهکاری برای دستیابی به پارچه های بدون چروک؛ به منظور طول عمر بیشتر جذابیت و حفظ شکل توسط طراحان لباس پیشنهاد شد. بر اساس این از فراورده های نفتی و الیاف مصنوعی در الیاف طبیعی مانند پنبه، ابریشم و … استفاده شد که باعث ایجاد خاصیت کشش بالا و ضد اتو بودن در پارچه های جدید شد.
چه عواملی مانع از چروک پارچه می شود؟
بهطور کلی تولید یک پارچه بدون چروک به عوامل مختلفی همچون وزن پارچه، نوع بافت بهکار رفته در آن، ساختار بدنه و درنهایت استحکام و کشسانی آن بستگی دارد. برای مثال هرچه وزنش سنگین تر باشد معمولاً در برابر چین خوردن مقاوم تر است. همچنین میزان تراکم و بافت ضعیف نیز عامل دیگر در چین افتادن آن است. هر چه تراکم و بافت فشرده تر باشد از چروکیده شدن آن بیشتر جلوگیری میشود و درنهایت هر چه استحکام بالاتری داشته باشد و از خاصیت کشسانی برخوردار باشد، احتمال چین افتادن در آن کمتر است.
الیاف مصنوعی ضد چروک به کار رفته در پارچههای جدید چیست؟
برخی از این الیاف مصنوعی که بهکار رفته عبارتند از الیاف نایلونی، پلیاستر و همچنین آکریلیک که به منظور ایجاد حالت الاستیسیته بیشتر در برابر ضربات مکانیکی به پارچههای جدید افزوده میشوند و پارچه های با خاصیت صاف را تولید میکنند. این جنس پارچه اغلب در لباس های ورزشی و انواع لگ مورد استفاده قرار میگیرد.
چه نوع پارچههایی خیلی زود چروک میشوند؟
بهطور کلی پارچههایی که از الیاف طبیعی مانند پنبه، کتان و ابریشم ساخته شده اند خیلی زود چروک می شوند. البته این الیاف به خاطر تعریق، عدم حساسیت در بدن و تبادل رطوبت که از ویژگیهای مثبتشان است، طرفدارهای زیادی دارند.
اما به دلیل اینکه از توانایی کششی و انعطاف پذیری لازم در برابر انواع تا شدگی و چین خوردگی برخوردار نیستند به سرعت در برابر تغییرات محیطی و مکانیکی شکل اولیه خود را از دست می دهند و چروک می شوند. این موضوع در مورد پارچه های شمیر نیز صادق است، هرچند شمیر به عنوان یکی از زیباترین پارچه ها شناخته می شود اما از توانایی کششی کافی برخوردار نیست و به سرعت جمع و ناصاف می شود. بنابراین به شما خواهران عزیز این سه نوع را برای تهیه لباس های رسمی پیشنهاد نمی شود. این جنس پارچه برای شلوارک مردانه راحتی و لباس راحتی زنانه نخی بسیار مناسب است.
فواید پارچههای بدون چروک چیست؟
– برخورداری از انعطاف پذیری بسیار بالا در برابر تا شدگی و ضربات مکانیکی
– برخورداری از خاصیت کشش پذیری و کشسانی عالی که نیاز به استفاده از اتو را بسیار کاهش میدهد.
– به دلیل عدم نیاز به اتو کردن مکرر دیرتر از سایر لباسها برق میافتد.
– برخورداری از استواری و عمر بالا نسبت به سایر پارچهها
– حفظ جذابیت و قابلیت اتو پذیری به مدت طولانی نسبت به سایر لباسها
معرفی انواع پارچه ضد چروک
در قرن بیستم طراحان لباس با ابداع روش جدیدی برای مقابله با چروک پارچه ها پرداختند. به این صورت که آنهایی که با الیاف طبیعی مانند ابریشم، پنبه و کتان به سرعت از صافی در می آیند را با الیاف مصنوعی مانند پلی اتیلن، پلی استر، آکریلیک، نایلون و الفین ترکیب نمودند. این اتفاق باعث ظهور پارچه های جدیدی با خاصیت ضد چروک و شستشوی راحت و ماندگاری بالا شد.
از جمله پارچه هایی که دارای ویژگی عدم چروک شدگی می باشند و امروزه در بازارهای جهانی عرضه می شوند می توان به موارد زیر اشاره کرد:
1- نایلون
این نوع از الیاف که از مشتقات نفتی ساخته شده و از طول عمر بسیار بالایی برخوردار است. این نوع پارچه ها به دلیل خاصیت کشش پذیری بسیار بالا نیازی به اتو کردن مکرر ندارند و شکل خود را در برابر تا شدگی و چین خوردگی خوبی حفظ می کنند. البته هنگام استفاده از آنها بهتر است وسایل گرمایشی را دور نگه دارید زیرا ممکن است علت آتش گرفتن این پارچه ها باشند.
2- پلیاستر
از جمله پارچههای بسیار نرم و لطیف موجود در بازار که از قیمت بسیار مناسبی برخوردار میباشند و دارای خاصیت ضد چین و چروک بسیار بالایی هستند.
3- الیاف آکریلیک
از جمله پارچههایی که از توانایی انعطاف و ارتجاعی بسیار بالایی برخوردار هستند همین ویژگی علت صاف ماندن آنها و حفظ شکل برای مدت طولانی میشود.
4- پارچههای حاوی بافت پیچیده
به طور کلی و اساساً بر اساس یک قانون علمی ، هر چه تعداد پیچیدگی ها و طرح بافت پارچه بیشتر باشد مقاومت آن در برابر چروک نیز بیشتر است . به عنوان مثال پارچه هایی با بافت های برجسته تر ، مانند آکسفورد سلطنتی ، ژاکارد و گره شاهنشاهی کمتر دچار چین خوردگی می شوند.
5- پارچه پیراهنی آکسفورد
از تنوع بسیار زیادی در رنگ و الگو برخوردار است. به خاطر ضخامت و استواری مناسب در برابر چین و چروک از مقاومت بسیار بالایی برخوردار می باشد.
6- ژاکارد
امروزه پارچه های ژاکارد با استفاده از ترکیب الیاف مصنوعی و الیاف طبیعی تولید می شوند، که این موضوع باعث ایجاد خاصیت ارتجاعی و استحکام بسیار بالا در برابر چروک و همچنین به دلیل برخورداری از خاصیت ضد سایش از عمر بسیار طولانی تری نسبت به سایر پارچه ها برخوردار هستند.
7- پارچههای غیر آهنی
به پارچههایی که از الیاف طبیعی پشم مرینوس ساخته می شوند می گویند. این نوع از ویژگیهایی مانند سبکی و عدم چروک شدگی برخوردار است. الیاف طبیعی که با استفاده از رزین فرمالدئید تولید میشوند تا خاصیت ضد چروک را در پارچه ایجاد کنند. اما امروزه به دلیل عوارض آن بر روی دستگاه تنفسی، از طرفداران چندانی برخوردار نیستند.
8- لئو تنسل
لیونسل که با نام تنسل شناخته میشود نوعی ابریشم مصنوعی است که از الیاف نرم و انعطافپذیر در ساخت آن استفاده میشود و دارای خاصیت ضد چروک بالایی میباشد.
9- ترمه
ترمه نوعی پارچه گران قیمت و لوکس است که دارای بافت بسیار استوار و کیفیت بالا اما همزمان سبک و نرم است و از خاصیت کامل صاف ماندگی برخوردار است.
10- اسپندکس
نوعی الیاف مصنوعی است که در ترکیب با الیاف طبیعی به کار میرود و مقاومت بالایی در برابر چین و چروک دارد.
11-پارچههای پشمی
این نوع نیز به دلیل بافت استوار و ضخیم، از مقاومت بسیار بالایی در برابر چین خوردگی برخوردار است.
12- پارچههای نانو
نسل جدیدی از پارچهها که به دلیل طراحی بسیار پیشرفته بافت و فناوری روز، دارای خاصیت مقاومت بسیار بالا در برابر فشردگی و چروک خوردگی هستند.